![]() Főtt kukoricasokféle van. Jellemzője, hogy elkészítésétől függően különböző, de igen erős az íz és zamathatása. A főzése külön tudomány. Lehetőleg ne használjunk egyévesnél öregebb szemeket, és lassú tűzön főzzük meg őket. A megfelelően előre asztatott kukorica kuktában 2-3 óra alatt, megfő. A főtt kukorica akkor tökéletes, ha a szemek nagy része nincs felrepedve, viszont puhák. A kukoricaszem értékes beltartalmát viszonylag ellenálló, kemény, vízben nem oldódó héjréteg fedi. Hámozzuk meg, húzzuk le róla a héjréteget, ezáltal szabadon engedve az ízanyagok terjedését. Ezen kívül lehet még tejes kukoricát, konzervkukoricát, mirelit kukoricát, pattogatott kukoricát, illetve különböző ízesítésű főtt kukorica kapható már boltokba. Jó eredménnyel jár, ha a horogra szánt kukoricaszemeket a felhasználás előtt 24 órával alkoholba áztatjuk. A főzővíz cukrozásával ugyancsak javíthatunk a távcsihatást. Még jobb, ha a horogra szánt szemeket mézben, esetleg mézes vízben tároljuk. |